nnlogo-emb

BYGGEPROSJEKT

Nordnorsk Næring

BYGGEPROSJEKT

Bodø 360 – signalbygg med spektakulær utsikt

Fire bedrifter og 57 beboere har sikret seg plass i Bodø 360. Bolig- og næringsbygget midt i sentrum lever absolutt opp til navnet med sin beliggenhet og formidable utsikt.

bilde

FRITT UTSYN: Bodø 360 sett fra øst mot vest. Utsikten fra fylkeshovedstadens nye bolig- og næringsbygg forsvarer absolutt navnevalget. Med sine 57 meter er bygget blant de høyeste i Bodø. Illustrasjon: Norconsult Bodø

bilde

FASADE: Fasaden og inngangen til Sparebank1 sine nye lokaler sett fra gateplan i Dronningens gate. De fem første etasjene inneholder næringslokaler. De øvrige 10 er rene boligetasjer. Illustrasjon: Norconsult Bodø

I et marked med stort tilbud og flere konkurrerende boligprosjekter har leilighetene i Bodø 360 solgt jevnt og trutt siden salget startet for to år siden.

I midten av mai hadde Eiendomsmegler1 kun én usolgt leilighet igjen. 57 kjøpere har allerede bladd opp mellom to og ti millioner kroner for å sikre seg bolig og spektakulær utsikt i Bodøs nye signalbygg, der alle leiligheter har innglassede balkonger, åpne takhager og generøse vindusflater.

Megler Runar Nilsen mener Bodø 360 og de andre nye leilighetsbyggene i sentrum bidrar til nytt liv og puls i bykjernen.
– Forskjellen fra to år siden og nå er merkbar. Sentrum er langt mer levende nå, med folk i gatene og kunder på kafeer og restauranter. Bidrar dette til å opprettholde nisjebutikkene i sentrum, blir bykjernen virkelig attraktiv, sier Nilsen.

bilde

PÅ VEI OPP: Bygget reiser seg rundt heis- og trappesjakten, som ble støpt på plassen. På det meste var 200 bygningsarbeidere i sving samtidig. Til sammen 800 arbeidere har vært innom byggeplassen i løpet av anleggsperioden. Foto: Skanska

Utfordringer

Prosjektleder Bjørn-Wiggo Hansen hos totalentreprenøren Skanska kan se tilbake på et godt utført prosjekt. Utfordringer har det likevel ikke vært fritt for, og de to viktigste er forbundet med klima og dårlig plass. Bodø og sterk vind er en kjent kombinasjon. Da blir arbeid på stillas og med 70 meter høy byggekran fort en krevende øvelse.
– Vi har tilsammen hatt stopp på byggekranen en måned på grunn av vind. Trang byggetomt med lite plass rundt bidro til sikkerhetsmessige utfordringer, med risiko for fallskader og fallende gjenstander. Vi har hatt ekstra stort fokus på HMS i dette prosjektet, sier Hansen.

Globale leveranser

En høy grad av prefabrikasjon var nødvendig for å komme i mål innenfor tidsrammen. Ytterveggene ble levert fra Estland som ferdige elementer med innsatt vindu og isolasjon.
Badene i leilighetene kom som ferdige moduler fra Finland og trappene ble produsert i Polen.

Med fare for snø, kolonnekjøring og forsinkede leveranser måtte Skanska leie tomt hos Bodø kommune for å lagre byggevarene og sikre seg mot forsinkelser. Unntaket var fasadeplatene i granitt og trematerialet Prodema, som ble fraktet sjøveien fra Kina.

bilde

LUFTIG HAGE: Fra store og åpne takhager har beboerne orkesterplass med suveren utsikt over byen.

Dyp kjeller

Parkeringskjelleren under Bodø 360 er i to etasjer, der et plassbesparende multiparking-system med heiser gjør det mulig å parkere tilsammen 52 biler fordelt på tre nivåer. I tillegg inneholder kjelleren boder til samtlige leiligheter.

bilde

INTERIØR: Lite å utsette på innredning og utsikt. Pris på leilighetene spenner fra knapt to millioner kroner og opp til 10 millioner for de største leilighetene på 165 kvadratmeter. Illustrasjon: Norconsult Bodø

Til sammen 11.000 kubikk med masser måtte tas ut for å komme 20 meter ned i grunnen og få plass til kjelleren i to etasjer.
– Under arbeidet med spuntingen ble det åpenbart at løsningen vi hadde valgt ikke var optimal i forhold til den faste leirgrunnen. Vi måtte sette inn tyngre utstyr, men brukte likevel nesten to måneder mer enn forutsatt på spuntingen, sier prosjektlederen hos Skanska.

Tross forsinkelser og stram tidsplan: De første leilighetene sto ferdig januar, temmelig nøyaktig to år etter byggestart. Sparebank1, Ernst & Young og HR Prosjekt flyttet inn i perioden januar-februar. Nå i mai starter NRK innredningen av sine lokaler.
– Bygget ble som arkitekten ønsket. Vi er veldig godt fornøyde med prosjektet og innsatsen fra underleverandørene. En ting er å se tegningene, men det ferdige byggverket innfrir så absolutt forventningene. Det tror jeg også folk flest er enige i, sier prosjektleder Bjørn-Wiggo Hansen.

Mye nytt og smart elektro

Stein Christian Fagerheim i Elektro Bodø fastslår at det er en rivende utvikling på elektro-felt. Mye smart er montert i Bodø 360.

bilde

SMART TEKNOLOGI: – Vi legger alltid vekt på å levere mest mulig ENØK innenfor de tilgjengelige rammene. Det sier prosjektleder Stein Christian Fagerheim hos Elektro Bodø, som har bidratt med besparende og energieffektive løsninger i bygget. Foto: Elektro Bodø

Elektro Bodø er et av 17 datterselskap i Elektro-konsernet, som er en av landets største privateide tekniske entreprenører med 530 medarbeidere innen alle fagområder i elektro- og VVS-faget. Stein Christian Fagerheim hadde ansvar for automatikk-entreprisen og har samtidig vært ITB-ansvarlig for prosjektet.

ITB står for Integrert teknisk bygginstallasjon. Dette er en standard inkludert i NS 3935 med detaljerte føringer for design, planlegging, anskaffelse, installering, test, dokumentasjon og idriftsetting av integrerte tekniske bygningsinstallasjoner.

Høyt nivå

– Bygg begynner nå å bli så kompliserte at det er avgjørende å gjøre ting i rett rekkefølge. Elektro leverer flere fag og mye av denne kommunikasjonen er allerede på plass hos oss. Vi jobber i samme konsern og er samkjørte, sier Fagerheim.

Næringslokalene i Bodø 360 holder et høyt teknisk nivå, med blant annet automatisk regulering av lystemperatur og intensitet gjennom døgnet (HCL) samt behovsstyrt ventilasjon.

I kontorarealene blir utskifting av luft regulert av bevegelse og aktivitet. I møterom som blir sjeldnere brukt, er utskiftning regulert av sensorer som overvåker CO2-nivået. Prosjektet er ført opp etter BREEAM-NOR-standarden med miljøkrav på ni ulike områder.
– Energistyring er «name of the game» for å klare kravene. Vi ønsker alltid å levere mest mulig ENØK i forhold til rammene som foreligger. I næringsdelen på Bodø 360 er det fem-seks enheter i hvert rom som styrer varme, luft og lys. Det ble et stort prosjekt til slutt, og i næringslokalene har vi totalt installert 1200 styringsenheter, forteller Fagerheim.

Teknofil

Mens smart-teknologi i private boliger oftest er basert på trådløs kommunikasjon, er luft og varme i dette prosjektet styrt med kablede løsninger og komponenter fra Siemens. Lysarmatur er fra Glamox med styring levert av Elektro Bodø.

I leilighetene er det levert vannbåren varme med trådløs termostat levert som standard. Noen har i tillegg valgt lysstyring basert på KMX- standarden.
– Det er en rivende utvikling på vårt felt. En forutsetning for å holde tritt er personlig entusiasme og interesse for teknologi. Det er nok fellesnevneren for alle som havner her hos oss, sier Stein Christian Fagerheim.

Han forteller at flere oppdrag for fremtidsrettede Bodø kommune har bidratt til verdifull kompetanse.
– Romstyring av denne typen installerte vi allerede i 2011, så dette er ikke helt nytt for oss. For tiden lanseres mange nye ideer og smarte konsept innen vårt fagfelt. Dette er helt klart en spennende bransje å jobbe i, avslutter Fagerheim.

Fasade med særpreg

Fasaden av glass i første etasje er med på å gi Bodø 360 identitet og særpreg.

bilde

TRANGT på TOMTA: Trangt om plassen og mange fag i sving da Bodø glass og ramme AS monterte glassfasaden. Foto: Bodø glass og ramme

Den er levert av Bodø glass og ramme AS, som også leverte en innvendig glassvegg som går over flere etasjer i næringsdelen. Utvendig solavskjerming og innvendige glassdører var også en del av leveransen.

Bedriften som startet i 1981 har i dag vokst til et selskap med 28 ansatte og en årlig omsetning på 45 millioner kroner. Rammeverkstedet er for lengst opphørt og lever bare som et nostalgisk minne i navnet.
– Vi synes det ble et veldig flott bygg. Vi er naturligvis stolte av å ha vært med på å sette preg på sentrum på denne måten, sier prosjektleder Frank Hansen.

tbt tbt tbt

Bodø 360

Sted: Bodø

Prosjekttype: Bolig/næring

Bruttoareal: 14.700 kvm.

Antall etasjer: 15

Høyde: 57 meter

Byggeperiode: Jan 2017- mai 2019

Byggherre: Boreus Eiendom

Byggherrerepresentant: Rambøll

Totalentreprenør: Skanska Norge

Kontraktsum eksl. mva: 287 millioner kroner

tbt tbt tbt tbt

Del denne artikklen...

Del denne artikklen...

REDAKSJON

Terje Aurdal

Redaktør

Tlf. 913 88 748

Jonas Ellingsen

Journalist

ANNONSER

Viggo N. Danielsen

Produksjon / Annonser

Tlf. 977 84 014

PUBLISERES AV

Utviklingsselskapet
Refuse

Orgnr. 986 264 647

Nordn

Copyright 2017-2019

Powered by recoil