nnlogo-emb

SAMFUNN   POLITIKK

Nordnorsk Næring

SAMFUNN   POLITIKK

Bodø dominerer fylkestinget i Nordland

Åtte av fylkestingsrepresentantene kommer fra Bodø.

bilde

Fylkesordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen (Sp) leder et fylkesting der under halvparten av kommunene er representert. Foto: Susanne Forsland

Flertallet i fylkestinget har tatt med Sp-slagordet om å «ta hele Norge i bruk» inn i samarbeidsplattformen for det nye fylkesrådet.

Partiene i Nordland har imidlertid sørget for at byene fullstendig dominerer fylkestinget. Et flertall av kommunene er ikke representert i fylkestinget. Det er 44 kommuner i Nordland og 45 plasser i fylkestinget. 24 av kommunene er ikke representert.

Tre kommuner

Tre kommuner har til sammen 16 representanter. Foruten Bodø med sine åtte, er det Hadsel og Sortland som har flest. De har fire hver. Disse kommunene har til sammen 29 prosent av innbyggerne i fylket og 64 prosent av representantene.

Partisystemet

Hovedforklaringen er at partiene naturlig nok ikke samordner seg når de velger ut kandidater. De partiene som har flere representanter på fylkestinget har en spredning på kommuner. Arbeiderpartiet og Høyre har to representanter fra samme kommune. For Arbeiderpartiet er det bodøværingene Rita Lekang og Per Christiansen B. Jacobsen. For Høyre er det Beate Bø Nilsen og Jim Simonsen Jenssen, som begge er fra Sortland.

Ikke representert i fylkestinget

Bindal
Brønnøy
Dønna
Flakstad
Gildeskål
Grane
Hamarøy
Hemnes
Herøy
Moskenes
Rødøy
Røst
Saltdal
Sømna
Sørfold
Tjeldsund
Træna
Tysfjord
Vefsn
Vega
Værøy
Vågan
Øksnes

Del denne artikklen...

Del denne artikklen...

REDAKSJON

Terje Aurdal

Redaktør

Tlf. 913 88 748

ANNONSER

Viggo N. Danielsen

Produksjon / Annonser

Tlf. 922 86 696

PUBLISERES AV

Utviklingsselskapet
Refuse

Orgnr. 986 264 647

Nordn

Copyright 2017-2019

Powered by recoil