nnlogo-emb

INDUSTRI   FISKERI   HAVBRUK

Nordnorsk Næring

INDUSTRI   FISKERI   HAVBRUK

Leverandører til havbruk og fiske:

Omsetter for 3 milliarder

60 nordnorske leverandører til sjømatnæringen leverer for nærmere tre milliarder kroner.

bilde

Dykkeselskapene har blitt en viktig leverandør til oppdrettsselskapene. Her er Andersen Arbeidsdykking i aktivitet. Foto: Andersen Arbeidsdykking

Selskapenes samlede omsetning økte med 27 prosent fra 2016 til 2017, som så langt er det siste året med fullstendige regnskapsdata for alle selskap.

Verft, mekanisk industri, IT og handelsbedrifter er ikke med i oversikten. De som er med er i stor grad direkteleverandører til bedriftene i sjømatnæringen, enten det er til havbruk eller fiske. Mange av dem leverer også til andre sektorer, så deres samlede omsetningstall på nærmere tre milliarder omfatter mer enn leveranser til fisk.

Selskapene oppnådde en lønnsomhetsgrad på 10 prosent. Det er en tanke svakere enn året før.

Styro Nor

Den største gullglumpen blant leverandørene er kasseprodusenten Styro Nor, som vokste kraftig og økte lønnsomheten formidabelt.
Tana-selskapet er markedsleder i fiskeemballasje i Øst-Finnmark. Byggevareprodusenten Jackson AS kjøpte halvparten av aksjene for halvannet år siden.

Styro Nor eier sammen med Torstein Yttersian 40 prosent av Kasseriet i Gratangen. Kasseriet var produksjonsklar like før Jackson kjøpte seg inn i Styro Nor.

Et annet av de selskapene som drives mest lønnsomt av denne gruppen leverandører holder også til i Finnmark. Det er Andersen Arbeidsdykking med sete i Alta. Selskapet driver med anleggsdykking og utleie av dykkere. Det tar arbeid over hele landet. Selskapet hadde en omsetning på 9,3 millioner i 2017.

Vokste og ble solgt

Servicebåtrederiet NCS med sete i Lenvik i Troms hadde en formidabel vekst. Selskapet ble startet i 2014. Omsetningen ble doblet – til 103 millioner – fra 2016 til 2017. Deretter ble selskapet solgt til selskap som kontrolleres av oppdrettsgründeren Helge Gåsø fra Frøya i Trøndelag.

Gifas

Gildeskål Forskningsstasjon (GIFAS) sin gode vekst har Nordnorsk Næring omtalt tidligere. Selskapet driver både med matfiskproduksjon og forskning. Nylig fikk det på plass 32 nye forskningsmerder.

Gifas har nå dobbelt så stor kapasitet som i 2014. Selskapet har 128 merder.

Biomar

Fiskefôrgiganten Biomar er ikke med i oversikten fordi det ikke finnes tall for selskapets nordnorske omsetning. Det danskeide selskapet har produksjon på Myre i Vesterålen, på Karmøy utenfor Haugesund og en avdeling i Trondheim. Karmøy-fabrikken åpnet i 2016 verdens største produksjonslinje for fiskefôr.

Selskapets norske omsetning var 5,44 milliarder kroner i 2017.

Største leverandører til fiskeri og havbruk – 2017

tabell
tabell

Del denne artikklen...

Del denne artikklen...

REDAKSJON

Terje Aurdal

Redaktør

Tlf. 913 88 748

Jonas Ellingsen

Journalist

ANNONSER

Viggo N. Danielsen

Produksjon / Annonser

Tlf. 922 86 696

PUBLISERES AV

Utviklingsselskapet
Refuse

Orgnr. 986 264 647

Nordn

Copyright 2017-2019

Powered by recoil