nnlogo-emb

BYGG OG ANLEGG

Nordnorsk Næring

BYGG OG ANLEGG

Anleggsbransjen:

Hver fjerde gikk med underskudd

Hver fjerde nordnorske anleggsselskap gikk med underskudd i 2017.

bilde

Mange nordnorske anleggsbedrifter sliter med lønnsomheten. Illustrasjonsfoto: Calle Eklund

59 av 239 bedrifter gikk med underskudd. Det viser en gjennomgang Nordnorsk Næring har foretatt av 2017-regnskapene. Anleggsbedriftenes resultatgrad var bare 0,9 %. Av en omsetning på 9,18 milliarder kroner ble det bare 83 millioner i resultat før skatt.

De små sliter

Når vi deler bransjen i to størrelseskategorier, ser vi at de ti største hadde en lønnsomhetsprosent på 2,5, mens resten av bransjen her i nord havnet litt under null. De hadde et negativt resultat før skatt på 1,8 millioner kroner.

Nordnes-effekten

Statistikken gir imidlertid et feil bilde av inntjeningsevnen til bransjen. Tunellspesialisten Marti Nordnes trekker bransjens resultat ned. Selskapet hadde underskudd på 218. Martin Nordnes DA ble opprettet for å lage den 5,8 kilometer lange tunellen fra Nordnes til Manndalen i Kåfjord i Troms. Selskapet eies av sveitsiske Marti Contractors Ltd. Året før bokførte det et underskudd på 112 millioner. Hvis vi ikke regner med Marti Nordnes, kommer de mindre selskapene (dvs alle minus de ti største) ut med en lønnsomhetsprosent på 3,9, og er følgelig mer lønnsomme enn de største. Inklusiv de ti største har da bransjen en lønnsomhetsprosent på 3,3.

Aksjeutbytte

Etter skatt og ekstraordinære poster hadde bransjen et underskudd på 4,9 millioner kroner. Likevel forsvant 73 millioner ut av bedriftene som utbytte til eierne. Det betyr at bransjen totalt sett svekket sin soliditet.
Året før hadde bransjen et overskudd på 252 millioner.

Det største utbytte tok Målselv Maskin & Transport ut. Selskapet fikk et overskudd på 19 millioner kroner og tok ut 20 millioner i utbytte. Selskapet er 70 prosent eid av AF-gruppen.

Alta-selskapet HAK Entreprenør tok ut 10 millioner av et overskudd på nærmere 15.

Det positive sett med bransjens øyne er den økte omsetningen med 11,7 prosent gjennom 2017.

Anleggsentreprenører - 2017

tabell
tabell

Del denne artikklen...

Del denne artikklen...

REDAKSJON

Terje Aurdal

Redaktør

Tlf. 913 88 748

Jonas Ellingsen

Journalist

ANNONSER

Viggo N. Danielsen

Produksjon / Annonser

Tlf. 922 86 696

PUBLISERES AV

Utviklingsselskapet
Refuse

Orgnr. 986 264 647

Nordn

Copyright 2017-2019

Powered by recoil