nnlogo-emb

INDUSTRI   SMART TENKT   LEDELSE   NYTT OG NYTTIG

Nordnorsk Næring

INDUSTRI   SMART TENKT   LEDELSE   NYTT OG NYTTIG

Nordlandsbedrift ble trekkplaster i Milano

Slik ble møbelprodusenten Nordic Comfort Products (NCP) i Hemnes på Helgeland trekkplaster på Milano-messa – Europas største møbelmesse.

bilde

S-1500 er designet av Snøhetta og produsert av NCP. Den består av gjenvunnet plast. Resten er stål. 20 prosent av stålet er resirkulert. Produsenten jobber med å øke denne prosenten. Stolen er ment for offentlige miljøer, skoler og kantiner. Foto: Hilde Sletten Grafisk og Bjørnar Øvrebø

NPC produserer bord og stoler av plast og sto i 2017 foran nye investeringer i produksjonsutstyr for sprøytestøping i plast. Bedriftslederen, Svein-Erik Hjerpbakk, ville benytte anledningen til å få et større fokus på bærekraft og gjenbruk av plast, og således gjøre bedriften annerledes enn andre. Han hadde grunnet på om han kunne benytte plastavfall som råstoff for stoler.

bilde

Svein-Erik Hjerpbakk grunnet på hvordan han kunne få NCP til å skille seg ut fra konkurrentene. Løsningen han fant ble svært miljøvennlig.

Gjennom en mulighetsstudie støttet av Innovasjon Norge ble det tatt kontakt med SINTEF Raufoss Manufacturing, som har forskningskompetanse, og Containerservice på Rørvik i Trøndelag, som samlet inn og regranulerte mye plastavfall. Resultatet er at utskiftede nøter og tauverk fra havbruksindustrien på Helgeland er blitt møbelråstoff med lavt CO2-avtrykk.
– Vi har etablert en lokal verdikjede fra plastavfall til ferdig møbel, med målsetning om full dokumentasjon og sporbarhet. Det er unikt i bransjen, også på verdensbasis, sier Hjerpbakk.

Designen

Hjerpbakk hadde tilfeldigvis lest en omtale om arkitekt- og designfirmaet Snøhettas satsing på gjenbruk av plast. Han tok kontakt.
– Vi fant ut at vi jobbet med de samme tingene, sier Hjerpbakk.

Det ble starten på et designsamarbeid om stolen S-1500, der S-en står for Snøhetta og 1500 står for det antall gram hver stol reduserer berget av plastavfall med.

Hjerpbakk forteller at de brukte halvannet år på å finne frem til riktig plastavfall og på å utvikle resepter med hensyn til sprøytestøping. Snøhetta begynte designarbeidet i mars 2018. Stolen ble lansert 5. februar i år. Det skjedde på møbelmessa i Stockholm.

Heder

NCP har produsert møbler på Hemnesberget siden 1989 og har sin opprinnelse fra Romo Fabrikker som ble grunnlagt i 1932. Designet på S-1500 er inspirert av stolen R-48, som ble designet av Bendt Winge på 70-tallet og er produsert i nesten seks millioner eksemplarer.

Den nye stolen ble nominert til Innovasjonskraftprisen 2019. Prisen deles ut av Norsk Industri, Design og arkitektur Norge (DOGA) og Patentstyret. I forbindelse med nominasjonen ble stolen beskrevet som verdens kanskje mest bærekraftige miljøstol. Enda større heder ble det rett før påske. Da ble stolen nominert til den italienske prisen Ro Plastic Prize for gjenbruk av plast.
– Nominasjonen gjorde at vi kom inn bakveien på Milano-messa, sier Hjerpbakk. Stolen har stått på utstilling gjennom hele messa.

Mange forespørsler

NPC vant ikke prisene, men Hjerpbakk sier at stolen har gitt selskapet svært mye positiv oppmerksomhet. Han forteller at de har fått mange forespørsler fra hele verden.

Selskapet har budsjettert med salg av 3000-4000 stoler i 2019.
– Dette er et lavt priset produkt og vi må ha volum for å få god økonomi. Inntjening av alle utviklingskostnadene er en langsiktig sak, sier Hjerpbakk.
– De siste årene har bærekraftig design fått en stadig mer sentral rolle i vår virksomhet. Målsettingen er at alle stoler som sprøytestøpes hos oss skal lages i gjenbrukt plast i løpet av 2020, sier Hjerpbakk.

Del denne artikklen...

Del denne artikklen...

REDAKSJON

Terje Aurdal

Redaktør

Tlf. 913 88 748

ANNONSER

Viggo N. Danielsen

Produksjon / Annonser

Tlf. 922 86 696

PUBLISERES AV

Utviklingsselskapet
Refuse

Orgnr. 986 264 647

Nordn

Copyright 2017-2019

Powered by recoil