nnlogo-emb

FISKE

Nordnorsk Næring

FISKE

Han satset i en bølgedal – og vant

I 2012 satset 25-åringen Stein Ronny Vornes 12 millioner kroner på egen fiskebåt. For to år siden la han om til drift med autoline. Ingen av delene har han grunn til å angre på i dag.

bilde

Kystfiskere med egen båt har lange tradisjoner i Myre i Øksnes, men inngangsbilletten blir stadig dyrere. – I dag hadde jeg ikke hatt mulighet til å kjøpe båten og kvotene jeg fikk tilslag på i 2012, sier Stein Ronny Vornes (31). Foto: Privat

– De første årene var tøffe. Renta var nesten det doble av i dag – og etter et par år stupte torskeprisene til 10 kroner kiloen. Det ble noen år der det var tett mellom bølgedalene. Da var jeg litt i tvil om valget var rett, innrømmer 31-åringen fra Myre i Øksnes.

I dag har han all grunn til å smile. Den 50 fot store kystbåten med kvoter som han kjøpte fra sin tidligere arbeidsgiver Mikal Steffensen har mer enn doblet seg i verdi på seks år. Vornes har i tillegg kjøpt fire andre fartøy med kvoter. Kvotene er nå samlet på to båter i helårlig drift, med et samlet mannskap på fire mann.

bilde

MS Vornesværing på slipp. En kystbåt med kvoter har langt på vei blitt en uoppnåelig drøm for unge som vil satse i fiskerinæringen.

Omstridt autoline

For to år siden tok han investeringen med å bygge om MS Vornesværing til drift for autoline, med setteanlegg fra Mustad.

Det er i hovedsak islendinger og vestlendinger som har brukt autoline i nord. Den effektive driftsformen har i mange år utløst både misunnelse, hoderisting og bannskap blant lokale fiskere. I stedet for å sitte på sidelinjen valgte Stein Ronny Vornes å satse på nettopp autoline.
– Kostnadene ligger på rundt halvparten av tradisjonell drift med stampline. Vi slipper å gå til land for å egne lina på nytt, og vi har mer fleksibel drift der vi kan sette og dra bruk to og tre ganger i løpet av den tiden tradisjonell line står i havet, forteller Vornes.

Han beskriver 2018 har som et godt år med god tilgjengelighet og høye priser. Båten fisker på de fleste arter, og krokfanget fisk med høy kvalitet gir et hyggelig pristillegg hos fiskekjøperen. Mannskapet deltar på de fleste sesongfiskeriene i nord – men siste måned har de rodd heimsjyen og levert hyse til gode priser ved Myre Fiskemottak.

Grep muligheten

For Stein Ronny Vornes er den ruglete starten som fiskebåtreder en god erfaring å ha med seg.

Han ser ikke mørkt på fremtiden, selv om det skulle duke opp noen skyer i horisonten. Han har klart utfordringen før.
– Lånet i banken gir meg ikke dårlig søvn om natten, men det er klart: Man kan ikke være redd for å jobbe. Det blir ikke inntekter av å sitte på land, slår han fast.

Om 12 millioner var mye å investere i egen virksomhet i 2012, ligger lista langt høyere i dag.
– Jeg får bare være glad for at jeg hadde trua, en motiverende arbeidsgiver og en velvillig bank som hjalp meg. I dag hadde jeg ikke hatt noen som helst mulighet til å kjøpe den båten, sier Vornes.

Del denne artikklen...

Del denne artikklen...

REDAKSJON

Terje Aurdal

Redaktør

Tlf. 913 88 748

Jonas Ellingsen

Journalist

ANNONSER

Viggo N. Danielsen

Produksjon / Annonser

Tlf. 977 84 014

PUBLISERES AV

Utviklingsselskapet
Refuse

Orgnr. 986 264 647

Nordn

Copyright 2017-2019

Powered by recoil