nnlogo-emb

INDUSTRI   SMART TENKT

Nordnorsk Næring

INDUSTRI   SMART TENKT

Arktisk natur ledet til hudpleieprodukt

Turer i arktisk natur kan gi både undring og gode idéer.

bilde

Geir Håvard Kvalheims turer i arktisk natur ga refleksjoner som har resultert i hudpleieserien Cuvget, som nå er på markedet i mange land. Foto: Scandiderma

Tromsømannen Geir Håvard Kvalheim er fasinert av den arktiske naturen og undret seg over hva som gjør at planter og dyr kan overleve i så tøffe forhold gjennom tusener av år. Og om beskyttelsesmekanismene hos noen av artene kan nyttes til det beste for menneskets hud.
Kvalheim leder Scandiderma, som utvikler og selger kosmetikk basert på ingredienser hentet fra planter i arktisk natur.

Brukte samenes kunnskap

– Vi begynte å samle inn ekstrakter fra ulike arktiske marine-og plantearter og kjørte screening-prosesser i laboratoriet der vi testet ekstraktene på hudceller, sier Kvalheim.

Han forteller at de lette i gammel samisk folklore og tradisjon for å skaffe seg en oppfatning av hva de skulle sanke inn.
Samene har levd i og brukt naturen som apotek i hundrevis av år. Det er masse taus kunnskap i den samiske befolkningen, arvet fra generasjon til generasjon, og som ikke er vitenskapelig dokumentert.

Mest spennende

Kvalheim fastslår at chagaen viste seg å være mest spennende.
– Den hadde fantastiske resultater på hudceller. Vi så hvordan den reduserte celleskader forårsaket av sola med 80 prosent i løpet av kort tid.

Chaga er et stoff i soppen kreftjuke, som vi ser som tjukke klumper på mange bjørketrær.

UV-stråling og andre påvirkninger gjør at det danner seg ustabile atomer (frie radikaler) i huden og skader den. Solbrenthet og aldring av huden er eksempler på skader, forklarer Kvalheim. Dette ville Scandiderma forsøke å redusere omfanget av. De påførte hudceller kontrollert skade i laboratoriet og tilførte ekstrakt fra chagaen.
– Skaden ble redusert med 80 prosent i løpet av en time. Vi ble fryktelig nysgjerrige og gikk dypere inn i den cocktailen chagaekstraktet besto av. Blant de mange antioksidantene fant vi også betagklukaner, som stimulerer langerhansceller, som er viktige for immunsystemet i huden og følgelig også for hudens aldring. Hvis vi kunne klare å styre dem, kunne vi også styre mange av funksjonene i huden.

bilde

Hudpleieserien Cuvget er inspirert av arktisk natur. Foto: Scandiderma

Friskere hud

Stjerneproduktet i Kvalheims hudpleieserie Cuvget, som på samisk betyr å se lyset, er Instant Vitamin Ampoules. Forskerne påførte dette produktet på kunstig hud de hadde utviklet og så at volumet på huden økte med 50 prosent.
– Det betyr i praksis friskere hud og mindre rynker, sier Kvalheim.

Etter dette har studier på mennesker vist forbedringer på utsiden av huden, ifølge Kvalheim.
– Vi er de første i verden til å utnytte kreftjuken til hudpleieprodukter, sier han.

Nederlag og seier

– Det har vært et langt, langt løp. Det å drive med forskning slik vi har gjort, er en øvelse i å ta nederlag. Vi oppdager så mye lovende som viser seg ikke å fungere. Det å forkaste ekstrakter er en prosess for seg, sier Kvalheim.

Men disse ekstraktene er ikke forkastet. De er blitt produkter som er på markedet i mange land. Etter mange år med skrantende bunnlinje ble det et lite pluss i 2017 fordi Scandiderma fikk produkter basert på chaga ut på markedet. Alle er hudpleieprodukter for ansiktet.
Bunnlinja for 2018 blir en mye hyggeligere lesing.

Størst potensial tror Kvalheim det er i USA, der de blant annet er tatt inn i sortimentet til eksklusive Amazon Luxery Beauty. Hvordan de fikk innpass der er en sak for seg.
– Fryktelig gøy når vi har jobbet så lenge med dette, men det viktigste for oss er de tilbakemeldingene vi får fra personer som opplever gode forandringer med huden, sier Kvalheim.

Del denne artikklen...

Del denne artikklen...

REDAKSJON

Terje Aurdal

Redaktør

Tlf. 913 88 748

Jonas Ellingsen

Journalist

ADM. / ANNONSER

Dag-Håvard Danielsen

Dagl. leder

Tlf. 484 29 472

Viggo Danielsen

Markedskonsulent

Tlf. 977 84 014

ABONNEMENT

abo@nordn.no

Tlf. 411 90 782

GRAFISK PRODUKSJON

Viggo Danielsen

Produksjon / Web

Tlf. 977 84 014

Nordn

Copyright 2017
Nordnorsk Næring AS

Powered by recoil