nnlogo-emb

REISELIV   TETT PÅ

Nordnorsk Næring

REISELIV   TETT PÅ

Helgeland-kommuner samarbeider med kroatisk by

Tenk deg at turister som spaserer på den nye promenaden til kystlandsbyen Murter i Kroatia stopper ved vennskapsmonumentet for Helgelands-kommunene Dønna og Herøy.

bilde

Prosjektleder Annika Honggard i Ut i Øyan arbeider tett med den kroatiske kommunen Murter for å utvikle reiselivstjenester.

Her tar de opp mobiltelefonen og benytter en egenutviklet app som de laster ned. Ved hjelp av den går de gjennom en «dør», hvor de får kontakt med reelle nordmenn som de ser tredimensjonalt mens de snakker med dem.

Appen åpner en virtuell verden når en berører et sted mellom monumentets to vinger. Slik kan man veksle mellom å befinne seg i Murter Kornati eller i «Herøy». For å få maksimal effekt kan appen også på nye mobiltelefoner kobles mot VR-briller. I begynnelsen vil systemet være basert på bilder og video, men etter hvert er planen at det skal vises bilder og film i nåtid.
– En helt ny datateknologi, sier prosjektleder Annika Honggard i bedriftsnettverket Ut i Øyan AS, som er et samarbeid mellom 28 reise- og handelsbedrifter på Dønna og Herøy kommuner. De to kommunene er også med i nettverket.

Politikerne avgjør

Foreløpig er en slik kommunikasjon mellom turister og destinasjoner på planleggingsstadiet. Når en benytter appen fra vennskapsmonumentene vil det være mulig å «treffe» lokalbefolkningen i den virtuelle verden, dialogen vil fremstå som ekte siden de visuelt ser levende mennesker, men dette er innspilt på forhånd. Honggard forteller at de skal spille inn og filme en rekke dialogfraser med folk fra Dønna og Herøy – og tilsvarende i Murter.

Den kroatiske kommunen har bestemt seg for å realisere planen.
– Vi ønsker å gjøre det samme, men det er kommunepolitikerne som må ta den endelige beslutningen, sier Honggard til avisen Nordnorsk Næring.

Vennskapsmonumentet er en del av et større prosjekt med bærekraftige øyer som utgangspunkt, noe som også Ut i Øyan vurderer å gå inn i.

Høy markedsverdi

Herøy og Murter har samarbeidet om utvikling av reiselivsprodukter i mer enn to år.
– Murter har en million gjestedøgn i året, så dette vil ha en stor markedsverdi for oss, sier Honggard.

Hun tror at vennskapsmonomentene vil være store trekkplastre, ikke minst fordi de ligger der turistene ferdes. På denne måten bidrar kommunene til å gjensidig rekruttering av turister til vennskapskommunen.

Utviklingsprosjektene til bedriftsnettverket er inne i sitt tredje år. Innovasjon Norge har vært med og støtte dem hele veien gjennom bedriftsutviklingstilskudd til tilskudd for klynger og innovasjon.

Del denne artikklen...

Del denne artikklen...

REDAKSJON

Terje Aurdal

Redaktør

Tlf. 913 88 748

Jonas Ellingsen

Journalist

ADM. / ANNONSER

Dag-Håvard Danielsen

Dagl. leder

Tlf. 484 29 472

Viggo Danielsen

Markedskonsulent

Tlf. 977 84 014

ABONNEMENT

abo@nordn.no

Tlf. 411 90 782

GRAFISK PRODUKSJON

Viggo Danielsen

Produksjon / Web

Tlf. 977 84 014

Nordn

Copyright 2017
Nordnorsk Næring AS

Powered by recoil