nnlogo-emb

TETT PÅ

Nordnorsk Næring

TETT PÅ

Arkitektur for naturelskere

I Vardø ligger en tre år gammel bedrift som hver uke blir kontaktet av personer som vil flytte til den lille finnemarksbyen for å jobbe i selskapet.

bilde

Biotope har tegnet dette lukkede vindskjulet som ligger på kanten av en klippe på Veines-halvøya utenfor Kongsfjord i Finnmark. Et stort vindu gir god utsikt over Barentshavet. Skjulet er jernvitrolbehandlet på utsiden for å få den tunge gråfargen som passer inn i landskapet. Foto: Tormod Amundsen/Biotope

Selskapet er Biotope, et arkitektfirma som har spesialisert seg på prosjekter innenfor naturbasert reiseliv, naturvern og økoturisme i værharde strøk. Det har kunder fra alle kanter av verden. I skrivende stund har det prosjekter i åtte land. Lengst unna er et oppdrag på Falklandsøyene.

tormod

Tormod Amundsen i Biotope har stiftet et arkitektfirma som har spesialisert seg på naturopplevelser og arkitektur i værharde strøk. Foto: Biotope

Daglig leder Tormod Amundsen forteller at de har spesialisert seg på natur-tilrettelegging, gapahuker, fuglekikkerskjul, fugletårn og fotoskjul. Et typisk oppdrag innenfor natur-tilrettelegging er å legge opp hvor en tursti skal gå og hvordan den skal utformes, som for eksempel hvor det er smart å sette opp en benk eller en gapahuk.

Typiske kunder er reiselivsbedrifter, kommuner, Vegvesenets utbygging av nasjonal turistvei, naturvernorganisasjoner og små informasjonssentre.

Jobber digitalt

Biotope består av syv personer. To av dem er fra Vardø. Til sammen har arkitektfirmaets folk utdannelse og kunnskap innenfor arkitektur, landskapsarkitektur, fotografering og fuglekikking. Den smale arkitektur-nisjen de satser på er natur- og fugleopplevelser. Sosiale medier som Facebook og Twitter er den viktigste salgskanalen deres, ifølge Amundsen. Han sier at de har mye dialog med kunder og andre interesserte, men like viktig er den omtalen kunder og besøkende i på Varangerhalvøya gir på sosiale medier.

Det sier seg selv at det blir mye reising for folkene i Biotope, men Amundsen understreker at etter en befaring på aktuelle steder skjer mesteparten av den videre jobben og kommunikasjonen digitalt, gjerne gjennom Skype eller FaceTime.
– All arkitektur har en vertskapsrolle. Det viktigste med arkitekturen er at den er åpen og inviterende. Du skal føle at den passer på deg og tar imot deg, sier Amundsen.

ekkeroy

Denne gapahuken/fugleskjulet er plassert på et av Varangers viktigste overvintringsområder for arktiske dykkerender, og i nærheten av fuglefjellet på Ekkerøy i Finnmark. Foto: Tormod Amundsen/Biotope

Promoterer Varanger

Han forteller at de promoterer Varanger som en viktig destinasjon for fuglekikkere. Og så har de gjort så godt de kan for å ta kontroll på søket «birding varanger», som er nøkkelordene for fuglekikkere som gjerne vil vite mer om fuglelivet på Nordkalotten. Når Nordnorsk Næring søker på de to søkeordene fra en PC med norsk IP-adresse, er det hjemmesiden til Biotope som dukker først opp på Googles liste.

Amundsen hevder at Varanger er blitt et begrep for fuglekikkere i mange land.

Galleri og butikk

Selskapet har nylig kjøpt et gammelt industribygg på brygga i Vardø. Frem til nå har det fungert som egnebu for en fisker.
– Lokalet har turistinformasjonen og et hotell som nærmeste naboer. Her skal Biotope lage et besøkskontor for fuglekikkere og andre interesserte. Det blir galleri, utstilling og butikk for salg av relevante bøker og effekter, som blant annet T-skjorter, sier Amundsen.

Denne utviklingen støtter Innovasjon Norge med 780.000 i bedriftsutviklingstilskudd.

En av bøkene som skal selges i besøkslokalet er en fuglebok om Varanger som Biotope har utgitt, og som de så langt har solgt over 3000 av.

Del denne artikklen...

Del denne artikklen...

REDAKSJON

Terje Aurdal

Redaktør

Tlf. 913 88 748

Jonas Ellingsen

Journalist

ADM. / ANNONSER

Dag-Håvard Danielsen

Dagl. leder

Tlf. 484 29 472

Viggo Danielsen

Markedskonsulent

Tlf. 977 84 014

ABONNEMENT

abo@nordn.no

Tlf. 411 90 782

GRAFISK PRODUKSJON

Viggo Danielsen

Produksjon / Web

Tlf. 977 84 014

Nordn

Copyright 2017
Nordnorsk Næring AS

Powered by recoil