nnlogo-emb

NÆRINGSLIV   SAMFUNN

Nordnorsk Næring

NÆRINGSLIV   SAMFUNN

Nye Senja kommune blir mindre ensidig

Slik vil næringslivet se ut i nye Senja kommune.

bilde

Smelteverket Finnfjord er et av flere selskap som bidrar til å gjøre næringslivet i nye Senja kommune mer allsidig, slik at kommunen blir mindre avhengig av oppdrett og fiskeri, som likevel vil utgjøre en stor del av næringsvirksomheten i kommunen. Foto: commons.wikimedia.org

De fire kommunene Berg, Lenvik, Tranøy og Torsken blir Senja kommune i 2020. Oversikten over hvordan næringslivet vil se ut i den nye kommunen er basert på regnskapene til hjemmehørende aksjeselskap med minst fem millioner kroner i omsetning, og som er hører hjemme i de fire kommunene som skal slå seg sammen:

1. Senja kommune vil komme på niende plass på listen over bedriftslønnsomheten i hver kommune i Nord-Norge. Lønnsomhetsgraden vil være 22. Det betyr at selskapene blir 22 kroner rikere for hver hundrelapp de har i omsetning. Av disse 22 kronene skal kemneren ha sitt. Resten går til eierne eller blir værende i selskapet som økt egenkapital. Oppdrettsselskapene er mest lønnsomme.

2. Det største selskapets inntektsdominans vil bli mindre, særlig takket være Lenvik, som har et større og mer allsidig næringsliv enn de tre andre kommunene. Størst omsetning vil Salmar Nord ha. I 2016 oppnådde selskapet 2,76 milliarder kroner. Dette utgjør 25 prosent av omsetningen til samlet næringsliv (dvs aksjeselskaper med minst 5 millioner i omsetning) i den nye kommunen.

3. Selv om Senjas næringsliv blir mer variert, vil det fortsatt være ganske ensidig. Oppdrett, fiskeri og handel dominerer, men det er også innslag av andre bransjer på et større nivå enn en- og tomannsbedrifter, som smelteverket Finnfjord i Lenvik. Selskapet har rundt 130 ansatte og en årsomsetning på nærmere 700 millioner kroner. Selskapet har slitt med inntjeningen. I 2016 hadde det et negativt resultat før skatt på 13,5 millioner. Året før var minusen enda større – 43,7 millioner. Selskapet inngikk nylig en langsiktig industrikraftavtale med Statkraft for perioden 2018-2031. Selskapet kaller seg verdens mest energieffektive produsent av ferrosilisium.

Les også:

Total ensidighet

Bedrifters lønnsomhet i kommuner

De største bransjene på Senja målt etter omsetning

tabell
trailerne-tabell

Del denne artikklen...

Del denne artikklen...

REDAKSJON

Terje Aurdal

Redaktør

Tlf. 913 88 748

Jonas Ellingsen

Journalist

ANNONSER

Viggo N. Danielsen

Produksjon / Annonser

Tlf. 977 84 014

PUBLISERES AV

Utviklingsselskapet
Refuse

Orgnr. 986 264 647

Nordn

Copyright 2017-2019

Powered by recoil